OEKRAINE, CORRUPTE JOURNALISTIEK EN ATLANTISCH GELOOF.

26 Augustus 2014-Karel van Wolferen, voormalig correspondent van de Nederlandse krant nrc Handelsblad, is verontrust over de escalerende crisis in Oekraine en de kritiekloze journalistiek in Europa, die zich volledig laat leiden door een verbondenheid met de VS. De huidige escalatie door de NAVO kan volgens hem tot een oorlog leiden

Door KAREL VAN Wolferen.

De EU wordt niet langer geleid door politici met een elementaire kennis van geschiedenis, een nuchter overzicht van de werkelijkheid in de wereld of zelfs maar gezond verstand en een gevoel van verbondenheid met de lange termijnbelangen die ze dienen. Als daar nog bewijs moest voor gevonden, dan is dat nu geleverd met de sancties die ze vorige week hebben overeengekomen, om Rusland te bestraffen.

Een manier om hun waanzin te vatten begint bij de media. Welk begrip of bezorgdheid deze politici persoonlijk mogen hebben, ze willen vooral gezien worden als personen die"the richt thing doen. Daar zorgen tv en kranten voor.

In het overgrote deel van de EU wordt het algemeen inzicht in de werkelijkheid sinds het gruwelijke einde van de mensen aan boord van het toestel van Malaysia Airlines vorm gegeven door de mainstream kranten en tv zenders. Die hebben de aanpak van de Anglo Amerikaanse media gecopieerd. Zij hebben nieuws gepresenteerd waarin insuniatie en verdachtmaking in de plaats komen van echte berichtgeving.

Gerespecteerde publicaties zoals de Britse Financial Times en het Nederlandse NRC Handelsblad, waar ik zestien jaar heb gewerkt als corespondent voor het Verre Oosten, hebben deze corrupte journalistieke aanpak niet alleen gevolgd maar ook mee begeleid naar zijn krankzinnige conclusies.